Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
01. Oľu. 2015, 10:55:08

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Vijesti
Molimo nove članove da čitaju i pridržavaju se
PRAVILA FORUMA
kako bi isti ostao pregledan.
 
Zahvaljujemo,
AiM Tim


New man in town

P.pw - Shorten urls and earn money!
Izmjeni temu


Statistika
Ukupno Postova: 244605
Ukupno Tema: 4873
Online danas: 13
Online ikada: 7506587
(05. Lis. 2006, 19:00:37 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] Dolje Ispis
Autor Tema: Sve o prehrani zamoraca  (Posjeta: 9430 )
Admini i Moderi
Global Moderator
Zamorčić
*****
Offline Offline

Postova: 173



« : 02. Lis. 2006, 23:17:52 »

Prehrana zamoraca je prilično jednostavna, iako postoji nekoliko stvari na koje se mora obratiti posebna pozornost. Zamorci su isključivo vegetarijanci, i uz peletiranu hranu, hrane se voćem i povrćem. Prije svega, bitno je spomenuti da zamorci vole rutinu i predviljiv život. nagle promjene u prehrani mozu uzrokovati stres. Ako mijenjate vrstu peletirane hrane, učinite to postepeno, dodavajući nove hrane u staru. Prehrana prebogata voćem i povrćem može uzrokovati proljev, pogotovo ako uvodite nove vrste.

VODA

Iako zamorci mogu crpiti velik dio vode iz svježeg voća i povrća, svježa voda im uvijek mora biti dostupna. Voda se mora mijenjati svaki dan, a bočice za vodu moraju se ispirati vrućom vodom svaki drugi dan. Kako bi spriječili rast algi, pazite da bočica vode nije pod direktnim svijetlom kroz duže vrijeme. Ako vodu kupujete, izbjegavajte destiliranu vodu i vodu bogatu kalcijem.

SIJENO

Sijeno spada u temeljnu prehranu zamoraca. Iako hrana za zamorce sadržava sijeno, ali ne u dovoljnoj količini. Sviježe sijeno potrebno je davati svaki dan i količinu sijena nije potrebno ograničavati.
Sijeno je važno zbog probave, ali i zbog toga što zamorac mora stalno trošiti zube, pogotovo zadnje - znači, mora žvakati. Ako dođe do prekomjernog rasta zadnjih zubi (malocclussion), doći će i do problema sa prehranom, a to se može riješiti jedino rezanjem zubi. Zato - uvijek sijeno i uvijek u neograničenim količinama!

GOTOVA I PELETIRANA HRANA

osigurava balans vitamina, minerala i drugih hranjivioh tvari. Iako prehrana peletima nije nužna, preporuča se kao njihova primarna hrana, poslije sijena. Peletirana hrana je glavni izvor proteina za zamorce i ako ju odlučite ne upotrebljavati, morate dobro isplanitari prehranu koja će sadržavati sve potrebne hranjive sastojke peletirane hrane. Odrasli zamorac pojede otprilike 60 grama hrane dnevno. Aktivniji zamorci jesti će manje, a neaktivni više iz dosade. Konzumacija peletirane hrane ovisi i o količini sijena, te voća i povrća. Budući da zamorčići vole rutinu, nastojte davati hranu u isto vrijeme svaki dan. Bez obzira da li zamorca hranite jednom ili dva puta dnevno, uvijek odstranite ostatke peleta nakon dva-tri sata, inače će ih zamorčić nastaviti grickati i kada je sit. Kao što je već spomenuto, peletirana hrana je glavni izvor proteina i pretjerivanje može dovesti do prekomjerne težine. Zato peletiranu hranu moraju jesti samo kada je za to vrijeme. Sijeno je jedina hrana koja im mora biti dostupna 24 sata na dan. Kada birate peletiranu hranu, izbjegavate onu koja sadrži mješavinu masnih sjemenki i suženog voća. Ove mješavine imaju visok postotak masti i ulja koje opet mogu dovesti do prekomjerne težine. Uz to, mnoge od takvih mješavina sadrže i sjemenke suncokreta. Zamorci se nikada ne smiju hraniti sa bilo kakvim sjemenkama u ljuskama jer postoji vrlo velika mogućnost da se zamorac uguši sa nedovoljno prožvakanom ljuskom. Zamorci se moraju hraniti peletima za zamorce, a ne onima za kuniće ili za bilo koju drugu vrstu životinje (isto vrijedi i obrnuto). Peleti za zamorce prilagođeni su isključivo njihovim potrebama i prehrana negim drugim peletima može izazvati ozbiljne probleme. Hrana namjenjena drugim glodavcima može sadržavati manjak/višak minerala i vitamina koji može naškoditi zamorcu. Npr. hrana za hrčke sadrži suncokretove sjemenke, a hrana za kuniće sadrži nekakav antibiotik koji je kunićima potreban zbog spriječavanja coccidiose, a može biti otrovan za zamorce. Pdući da svaka životinja ima svoje potrebe vezane uz vitamine i sl., nisu poželjne niti "sve u jednom" kombinacije, odnosno hrana namijenjena svim glodavcima.

VOĆE & POVRĆE

Kao vegetarijanci, zamorci se hrane raznim voćem i povrćem. Kao što je spomenuto, voće i povrće može biti bogat izvor C vitamina. Fosfor i kalcij također su nužni minerali u prehrani svakog zamorca, ali zapamtite da ih oni dobivaju i iz peletirane hrane i zato morate paziti na količine. Previše kalcija može izazvati taloge u mokraćnom mjehuru što može dovesti ko kamenca. Dobar balans fosfora, kalcija i vitamina C spriječava potrebu za dodacima vitamina D. Iako većina peletirane hrane sadrži vitamin D kao mjeru opreza, nema jamstva da ju sadrži i ona koju vi koristite.
Svježa zelena hrana i voće sadrži znatnu količinu vode što smanjuje količinu vode koju zamorac može konzumirati. Međutim, kao i za svaku drugu hranu, niti s ovim se ne smije pretjerivati jer prevelike količine zelene hrane mogu rezultirati proljevom.
Neki zamorci neće jesti ono što im se ne sviđa, dok će drugi jesti bilo šta što stavite pred njih.
Ovo je (nepotpun) popis voća i povrća koje zamorac smije jesti: jabuke, banane, brokule, radić, mrkva, celer, trava, špinat, rajčica, krastavac, paprika, breskve, kruške, kukuruz, peršin, rotkvica, koraba.... uvijek pazite da voće ili povrće nije špricano ili kontaminirano urinom (pasa, mačaka...). Također, zelena hrana, pogotovo salata nikada ne smije biti mokra! Budući da je salata sam dosta bogata vodom, može uzrokavati proljev.
Ono što morate izbjegavati u prehrani:
1. stabljike celera (teško probavljive)
2. salata kristalka (bogata nitratom)
3. bilo kakve vrste ljuski (sjemeke suncokreta i sl.)
4. grah
5. rabaraba (iznimno otrovno)
6. krumpir (neki kažu nije otrovno u malim količinama, neki da su otrovni oni zeleni dijelovi ispod kore – u svakom slučaju, bolje ne riskirati)

POSLASTICE

Postoji više vrsta tvornički proizvedenih poslastica za zamorce. Međutim, one rijeko imaju ikakvu prehrambenu vrijednost i često sadrže sjemenke sa ljuskama koje se spojene zajedno medom. Zato, bolje izbjegavati.

KOPROFAGIJA

Nemojte se iznenaditi kada vidite da vaš zamorac jede vlastiti izmet. Ovo ponašanje je potpuno normalno i nazova se koprofagija. Kao i kunići, zamorci su jako ovisni o bakterijama kako bi probavili hranu i "izvuki" sve vitamine. Zbog toga oni proizvode (oko 150 na dan) mekani izmet (caecotrophes) koji sadrži vitamin B i bakterije koje nastanjuju crijevnu floru. Ovakav će izmet zamorac ponovno probavljati – nešto slično se dešava kada npr. krava "preživa" još ne potpuno probavljenu hranu. Važno je ne spiječavati zamorca da to radi, međutim, ako je hrana bogata kalorijama i proteinima, zamorac može uopće neće osjećati potrebu za ponovnim probavljivanjem neiskorištenih vitamina.

RASPRAVA O PREHRANI ZAMORACA http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?topic=24.0
i još... http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?topic=231.0

« Zadnja izmjena: 02. Lis. 2006, 23:53:42 Admini i Moderi » Evidentirano
 Str: [1] Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Zeko i prijatelji portal | Powered by SMF 1.1.13. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Epsilon / TinyPortal v0.9.8 © Bloc