Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
06. Oľu. 2015, 14:04:31

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Vijesti
Molimo nove članove da čitaju i pridržavaju se
PRAVILA FORUMA
kako bi isti ostao pregledan.
 
Zahvaljujemo,
AiM Tim


New man in town

P.pw - Shorten urls and earn money!
Izmjeni temu


Statistika
Ukupno Postova: 244605
Ukupno Tema: 4873
Online danas: 10
Online ikada: 7506587
(05. Lis. 2006, 19:00:37 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 Dolje Ispis
Autor Tema: Mokraćni kamenci  (Posjeta: 12919 )
mara
Administrator
Pathfinder
*****
Offline Offline

Spol: Ženski
Starost : 28
Lokacija: Zagreb
Postova: 9159« : 04. Lis. 2006, 16:36:12 »

MOKRAĆNI KAMENCI
Jedna od funkcija mokraćnog sustava je izbacivanje tijelu suvišnih tvari u tekućem obliku. Međutim neki nepotrebni minerali su slabo topljivi i mogu se udružiti u kristale. Ako je vrijeme izbacivanja kristala iz mokraćnog sustava produženo, onda se kristali mogu spojiti u veće formacije i tada se zovu KAMENCI ili UROLITI.
UROLIT je opće ime za sve kamence koji se nalaze bilo gdje u mokraćnom sustavu, a po mjestu lokacije onda dobiju ime. Najčešći kamenci su u mokraćnom mjehuru i mokraćnici, a mogu biti i u bubrezima. Ime kamenci dobiju i po sastavu minerala od kojih su građeni. Tako mogu biti: STRUVITNI, OKSALATNI, URATNI ili CISTINSKI.
Mehanizam nastanka kamenaca nije još do kraja razjašnjen, ali se znaju neki faktori koji ubrzavaju nastanak kao što su : infekcija mokraćnih puteva, genetika, hrana, volumen mokraće i učestalost mokrenja. Primijećeno je da je prisustvo kamenaca veće kod životinja koje žive u kući i malo se kreću. Debljina je također jedan od faktora rizika.

ZNAKOVI: Uroliti u mokraćnom sustavu mogu proći bez nekih specifičnih znakova, mogu uzrokovati cistitis ili mogu uzrokovati opstrukciju tj. začepljenje uretre. Znakovi koje vlasnik primjećuje najčešće su učestalo mokrenje, kada ljubimac ide na pijesak ili na travu napinje se, a izađe samo par kapi ili mokri krvavu mokraću. Zbog zadržavanja mokraće u mjehuru proširi se trbuh i postane napet i bolan. Životinja je u početku razdražljiva i pokazuje bol, a kako vrijeme odmiče tvari iz mokraće počinju ulaziti u krv, ljubimac postaje apatičan, neće da jede, povraća i na kraju može doći do kome i smrti. Začepljenje mokraćnih puteva je hitno stanje i liječenje treba početi odmah. Prvi i osnovni zadatak je uspostaviti prohodnost mokraćnice i ublažiti bol. Ponekad kada mokraća krene pod pritiskom iz punog, čak prepunjenog mokraćnog mjehura može sa sobom izbaciti i kamenac. Zavisno od kliničkog nalaza veterinar se može odlučiti za kateterizaciju ili za otvaranje mokraćnog mjehura.

O mokračnim problemima govorilo se i u temi :
http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?topic=1804.0 - Crvenkasta mokraća
http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?topic=531.0 - Kalcij
Evidentirano
dana69
Dobra vila foruma
Kompić s tradicijom
*****
Offline Offline

Spol: Ženski
Starost : 28
Lokacija: Zagreb/Split
ljubimaca: 2
Postova: 1630


ZIJEV?!


« Odgovor #1 : 02. Vel. 2007, 16:08:11 »

Evo nesto sam prevela sa IVIS-a o mokračnim kamencima kod zečeva i zamoraca...mislim da je odlično štivo za pročitat ako ne i za sticky
Ima u clanku i o hrani koja se preporuca i tako...

Urolitijaza u zečeva i zamoraca

Zečevi i zamorci su podložni stvaranju kamenaca u urinarnom traktu. Uroliti mogu se naći posvuda u urinarnom traktu i tipično su sastavljeni od soli kalcija: kalcij fosfat, kalcij oksalat. Etiopatogeneza urolita u ovim vrstama je slabo istražena, ali je povezana sa koncentracijama iona i kristala i kristalne agregacije u urinu. Ph urina je uobičajeno lužnat(ph je veći od 8.5) u malom probavnom sustavu fermentirajučih biljojeda i sadrži  različitu količinu kristala kalcija. Prehrana također ima ulogu u stvaranju kamenaca.Zečevi i zamorci su najčešće hranjeni sa hranom sa visokim udjelom kalcija kao alfa alfa i nadopunjeno sa zelenjem bogatim u kalciju. Zečevi su posebni u tome da količina apsorbiranog kalcija direktno proporcionalna unosu i manje je ovisna o vitaminu D.Ova crijevna hiperapsorpcija kalcija iz hrane može dovesti do prekomjerne ekskrecije kalcija u urinu. Kalcij i oksalati su glavni rizični faktori u stvaranju kamenca u zamoraca. Visoke konc vitamina D u prehrani mogu povečati crijevnu apsorpciju kalcija u zamoraca. Kao i kod drugih sisavaca infekcija i mehanički faktori(mjehur divertikul...) mogu bit predispozicije za formiranje kamenca. Enterična bakterija koja koristi oksalate kao Oxalobacter formigenes, može igrati ulogu u prevenciji "hyperoxaluria" kod nekih vrsta glodavaca kao npr. zamoraca.

Diagnoza:
Klinička slika se bazira na lokalizaciji i veličini kamenaca. Kamenci u donjem dijeli urinarnog trakta(mjehur i uretra) mogu se povezati sa hematuriom, stranguriom i disurijom. Urinarni kamenci su veoma bolni i jedini klinički simptom može biti "inappetance" i smanjena aktivnost. Neki zamorci sa kamencima u donjem dijelu urinarnog trakta mogu se činiti da previše kakaju.Plašljive životinje poput zečeva i zamoraca ne pokazuju da ih boli tako da se klinički simptomi kod kuće mogu previdjeti. Svaka promjena u ponašanju pri uriniranju je jako važan. Urolitiaza može biti vrlo subtilna u zamoraca i treba biti prva na listi dijagnoza za svakog prasca koji je "bolestan"
Večina zečeva je naučena na wc i klinički znakovi su im tipičniji za problem urinarnog trakta.
Na fizičkom pregledu zečevi i zamorci mogu imati trbuščić bolan na opip. Veći kamenci mogu biti opipani u mjehuru ili krajnjem dijelu mokraćne cijevi. Dijagnoza se bazira na radiografskom nalazu.Uroliti kod ovih vrsta su sastavljeni od soli kalcija čineči ih vidljivima na radiografu. Pravilno pozicionirani radiografi su jako bitni u identifikaciji lokacije kamenaca. Neanesteziranie Zamorce se jako teško može zadržati mirnima da bi se napravila dobra snimka i nepravilno namještanje aparatas može dovesti do loše interpretacije radiografskih nalaza.Mnogobrojni kamenci na različitim mjestima i i različitih veličina će utjecati na terapijski pristup i prognozu. Sonografija abdomena može pružiti dodatne informacije o lokaciji kamenca i ustroju bubrega i mokračnih kanala. Ipak ultrazvuk može biti nejasan i nemora se moći izvesti dijagnoza iz njega ako je npr. bila velika količina plinova u gastrointestinalnom traktu. Kontrastne studije kao "excretory intravenous pyelogram"(IVP) mogu biti obavljene da bi se vidjela bubrežna funkcija u sličajevima kada su kamenci zaglavljeni u bubrežnoj cijevi...

Liječenje:
Uroliti se mogu liječiti medicinski ili kirurški, ovisno o vrsti, tipu kamenca, veličini i lokaciji. Veoma mali kamenci se mogu pažljivo pratiti i kod kuće sa trakicama za provjeru krvi u urinu, povremenom radiografijom i prilagodbama u prehrani. Kirurško odstranjivanje je najbolji izbor za velike kamence. Priprema za operaciju trebala bi uključiti mjerenja bubrežnih vrijednosti(BUN i kreatinin) i IVP da bi se vidjela bubrežna funkcija na oštečenoj strani prije operacije osobito ako su prisutni kamenci u mokračnoj cijevi.Cistotomija je rutina kod pasa ili mačaka. Kod zamoraca mokračni kamenci se ponekad nemogu razlikovati od cističnih kamenaca pomoču preoperativnog radigrafa i mogu se otkriti samo za vrijeme operacije. Kamenci u mokračnom kanalu se poguraju dolje u mjehur da bi ih se moglo izvaditi, ako je to moguče. Komad bubrežne sluznice bi se trebao uzeti na analizu prije zatvaranja. Šavovi na koži se mogu staviti podkožno da bi se spriječilo griženje istih. Infizija je preporučljiva 24 sata nakon operacije. Moguče je dati i analgetike i dodatnu pomoć za zamorce koji se teže oporavljaju.Zečevi dobro podnose ovakve operacije. Antibiotici, Kalijev citrat, i promjene u prehrani mogu biti prevencija u vračanju  oksalatnih kamenaca. Prognoza je veoma dobra za zečeve, ali kod zamoraca treba bit na oprezu radi veoma velike vjerojatnosti ponovnog nastajanja kamenaca.
Medicinsko liječenje kod malih biljojeda je bilo razočaravajuće. Ne postoji efektivna hrana za otapanje kamenaca kod zamoraca i zečeva. Zato što još nije poznat točan mehanizam stvaranja kamenaca kod zamoraca i zečeva, rastvaranje i prevencija stvaranja kamenaca nije moguća. Predložene preporuke za medicinsko liječenje uključuju antibiotike da bi kontrolirali i spriječili infekciju, olakšavanje boli i modifikacije prehrane. Promjena prehrane cilja na smanjivanje konc. kalcija i oksalata u urinu. Kalcij se smanjuje limitiranjem hrane bogate alfa alfom(jako bogata u kalciju). Peleti basirani na "thimoty"-travi ( CAVY CUISINE; BUNNY BASIC; OXBOW PET PRODUCTS; MURDOCK;NE) imaju manje kalcija i bogatiji su u vlaknima nego tradicionalna hrana bazirana na alfa alfi i preporuča se za odrasle životinje. Hrana koja sadrži visoke konc oksalata mora se izbjegavati pogotovo kod zamoraca. Konc. oksalata je največa kod špinata, celera, peršina,jagoda i vit. C. Dodatak vit. C je jako bitan kod svih zamoraca i kada je limitiran na 25-100mg/danu neće uzrokovati "hyperoxaluria"(treba 8-10grama vit C da bi nastala "hyperoxaluria" kod ljudi). Kod štakora, mačaka, i nekih ljudi nedostatak piridoksina(vit. B6) dovodi do povečanja lučenja oksalata u urinu.Kalijev citrat se upotrebljava kao uspješni inhibitor stvaranja kamenaca kod svih vrsta sa kiselim urinom. Citrat reducira zasičenje urina sa kalcijevim solima  tako što veže kalcij, i smanjuje ionsku jakost i čineči urin lužnatim. Iako nije testiran kod vrsta sa lužnatim urinom kao zamoraca ili zečeva, čini se da je dobro toleriran što se tiče iskustva autora i može se uzeti u obzir kao terapija u micanju kamenaca.

Autor: Heidi L. Hoefer
Island Exotic Veterinary Care                        a prevela na hrvatski ja
« Zadnja izmjena: 02. Vel. 2007, 16:09:43 dana69 » Evidentirano


mara
Administrator
Pathfinder
*****
Offline Offline

Spol: Ženski
Starost : 28
Lokacija: Zagreb
Postova: 9159« Odgovor #2 : 02. Vel. 2007, 16:27:04 »

dana odličan tekst!  

pitanje:
Citat:
Veoma mali kamenci se mogu pažljivo pratiti i kod kuće sa trakicama za provjeru krvi u urinu


kakve su to trakice?

i ovo me malo zbunilo:
Citat:
Hrana koja sadrži visoke konc oksalata mora se izbjegavati pogotovo kod zamoraca. Konc. oksalata je največa kod špinata, celera, peršina,jagoda i vit. C.


šta su konc oksalati? i piše da ga kod odraslih zamoraca treba izbjegavati a tu je riječ i o c vitaminu? ne kužim baš..
Evidentirano
dana69
Dobra vila foruma
Kompić s tradicijom
*****
Offline Offline

Spol: Ženski
Starost : 28
Lokacija: Zagreb/Split
ljubimaca: 2
Postova: 1630


ZIJEV?!


« Odgovor #3 : 02. Vel. 2007, 16:30:01 »

Ocito vani postoje trakice za detekciju krvi u urinu, kao sto postoje trakice za dijabeticare za secer i(li) ketone u urinu...
Konc. (koncentracija) oksalata, ali inace moram priznati da niti meni nije bas najjasniji taj dio..

EDIT: Par minuta googlanja je otkrilo i tu misteriju...naime pri metaboliziranju vitamina c stvara se oksalna kiselina i samim time mogucnost stvaranja oksalata...Tako da da...treba paziti na količinu i koncentraciju vitamina c, jer je i on (očigledno) uzročnik kamenca...
« Zadnja izmjena: 02. Vel. 2007, 16:46:34 dana69 » Evidentirano


NeeX
Dobra vila foruma
Guardian Angel
*****
Offline Offline

Spol: Ženski
Starost : 32
Lokacija: Beograd
ljubimaca: 10
Postova: 10073


Redovito vaganje je bitno


WWW
« Odgovor #4 : 02. Vel. 2007, 17:25:25 »

Sad i ja googlam sjajnu "novu" informaciju o C -vitu.
Jeste, moze doprineti stvaranju kamenca.
Znaci - nista novo, sve kao i do sada.
Blitva, spanac, persun ne svaki dan.
Ukoliko u ishrani prednjaci radic i paprika onda ne dodavati C vit u vodu osim u slucaju pada imuniteta.
Sve se i dalje svodi na zlatno pravilo ne preterivati.
Zar ne?
Evidentirano

dana69
Dobra vila foruma
Kompić s tradicijom
*****
Offline Offline

Spol: Ženski
Starost : 28
Lokacija: Zagreb/Split
ljubimaca: 2
Postova: 1630


ZIJEV?!


« Odgovor #5 : 02. Vel. 2007, 17:29:02 »

bas tako...
Evidentirano


maja001
Dobra vila foruma
Njofra
*****
Offline Offline

Spol: Ženski
Starost : 29
Lokacija: Beograd
ljubimaca: 2 prasice
Postova: 796


« Odgovor #6 : 02. Vel. 2007, 18:18:40 »

Dobar je tekst samo bih dodala par stvari. Kod zamoraca, pored oksalatnih i fosfatnih kamenaca javlja se i kalcijum karbonat. Cak se smatra da kamen u zamoraca u 80% slucajeva sadrzi kalcijum karbonat. Kamen kod zamoraca je retko kada monokomponentan, tj cistog sastava, najcesce se radi o mesavini razlicitih soli, npr kalcijum karbonat+kalcijum fosfat. Struvitni kamen je zapravo po sastavu magnezijum amonijum fosfat i po pravilu nastaje kao posledica urinarne infekcije.

Kamen se najcesce javlja u mokracnoj besici (mehuru) ili mokracnoj cevi, kamen u bubregu je redji, mada moguc.

Za one koji ne poznaju tako dobro medicinske termine, da bi tekst bio jasniji hematurija=krv u mokraci. Strangurija=otezano mokrenje.

Isto tako, zamorac se ne mora bas uvek anestezirati za snimanje, to vise zavisi od zamorca koliko je miran. Bitno je naglasiti da se snimanje radi iz dva ugla, odozgo i sa strane, posto nekad odozgo moze da se promasi kamen, jer ga sakrije kicma ili karlica.

Sto se uzroka kamena tice, smatra se da genetika igra veliku ulogu i mokracni kamenci se cesto srecu kod zamoraca koji su u srodstvu. Sto se ishrane tice, neka istrazivanja kazu da je sem ukupne kolicine kalcijuma u ishrani zamorca, jos vazniji odnos Ca:P koji bi trebao biti izmedju 1,5 i 2.

Ko hoce da se zanima moze da prevede i ovaj tekst, jako je dobar:
http://www.wugnet.de/mitglieder/wenzel/urolith.htm
Evidentirano
NeeX
Dobra vila foruma
Guardian Angel
*****
Offline Offline

Spol: Ženski
Starost : 32
Lokacija: Beograd
ljubimaca: 10
Postova: 10073


Redovito vaganje je bitno


WWW
« Odgovor #7 : 02. Vel. 2007, 18:33:17 »

Raduju me ovakvi postovi!  
Moram nesto da napomenem pa makar se ljutili svi na mene.
Svi smo ovde laici i entuzijasti koji znanje sticu ili nadogradjuju uz pomoc neta , pa kao takav i pitam zasto kada vec dajete ovako sjajne postove ne date i par informacija o sanaciji/prevenciji  ili lecenju ...
I toplo pozdravljam izdvajanje strucnih pojmova sa objasnjenjem - to i ja radim jer inace je samo malom broju usera od pomoci  
Kad ( i ako ) naletite na nesto sto je neprevodivo ili se sastoji od vise reci nama laicima nepoznatog korena i porekla, ostavite samo link (moze i slika  )  sa objasnjenjem - onda se snadju svi.
Ako ste sve ovo znale i bez mene - sorry za gnjavazu.
Evidentirano

dana69
Dobra vila foruma
Kompić s tradicijom
*****
Offline Offline

Spol: Ženski
Starost : 28
Lokacija: Zagreb/Split
ljubimaca: 2
Postova: 1630


ZIJEV?!


« Odgovor #8 : 02. Vel. 2007, 20:09:00 »

maja001, molim te, shvati, kalcij karbonat je izuzetno topljiva tvar, kalcij karbonat se ne stvara kod zečeva i zamoraca, stvaraju se iskljucivo oni spojevi napisani gore u tekstu (kalcijev fosfat i kalcijev oksalat). Ono gore je strucan tekst sa sjeverno americke veterinarske konferecije od 7-11.1 2006. Ja sam ga skinula i prevela s IVIS-a (INTERNATIONAL VETERINARY INFORMATION SERVICE), s mjesta znaci, gdje se nalaze strucne radnje i dizertacije, itd... za i iskljucivo za veterinare, tako da molim te, informiraj se malo, nemoj siriti dezinformacije o kalcij karbonatu. Cak dapace kalcij karbonat se koristi da bi se oksalati i fosfati vezali na kalcij i na taj nacin se rjesili oksalata u urinu (koji su najveci uzrok kamenca)...
Da ne ispada da lupam glupoosti evo ti linkovi:
http://www.bchealthguide.org/kbase/topic/detail/drug/tw9544/detail.htm
http://www.patientcareonline.com/patcare/article/articleDetail.jsp?id=108310 (pod hyperoxaluria)
http://www.oznet.k-state.edu/humannutrition/_timely/calcium1.htm
http://www.gravmag.com/kstones.html
http://www.calciuminfo.com/calciumquestions/kidneystones.aspx
itd. itd.
Evidentirano


maja001
Dobra vila foruma
Njofra
*****
Offline Offline

Spol: Ženski
Starost : 29
Lokacija: Beograd
ljubimaca: 2 prasice
Postova: 796


« Odgovor #9 : 02. Vel. 2007, 22:17:46 »


maja001, molim te, shvati, kalcij karbonat je izuzetno topljiva tvar, kalcij karbonat se ne stvara kod zečeva i zamoraca, stvaraju se iskljucivo oni spojevi napisani gore u tekstu (kalcijev fosfat i kalcijev oksalat).


Kalcijum karbonat je izuzetno topljiv? hmmmm, zanimljivo.... Mozda u kiselinama, ali ne u vodi. Kalcijum karbonat je bela praskasta supstanca nerastvorna u vodi, rastvara se u kiselinama uz izdvajanje gasa ugljen dioksida sto uzrokuje karakteristicno sustanje.
 
Da, citrati se koriste u prevenciji ponovnog stvaranja kamenja kod ljudi, kod nas je i registrovan jedan takav, a zove se Nutri Mag, po sastavu je magnezijum citrat.

Svi navedeni linkovi se odnose na ljude, a vrsta kamenja kod ljudi i prasica nije ista. Kod ljudi se od kamenja najcesce javljaju oksalatni, uratni, struvitni, cistinski kamen...

Kalcijum karbonat se retko javlja kod ljudi, ali da, javlja se kod prasica i to cesto. Nisam rekla da oksalat i fosfat ne ulaze u sastav kamenja, ali kalcijum karbonat je prilicno cest nalaz, a takodje javlja se i struvit... Vec sam napomenula da kamen skoro nikada nije monokomponentan.

Ne bih tako rigidno tvrdila da se "stvaraju iskljucivo oni spojevi" na bazi jednog clanka. Za sve vreme koliko sam na guinealynx-u skoro svaki kamen od zamorca je sadrzao i kalcijum karbonata.
« Zadnja izmjena: 02. Vel. 2007, 22:18:46 maja001 » Evidentirano
dana69
Dobra vila foruma
Kompić s tradicijom
*****
Offline Offline

Spol: Ženski
Starost : 28
Lokacija: Zagreb/Split
ljubimaca: 2
Postova: 1630


ZIJEV?!


« Odgovor #10 : 02. Vel. 2007, 23:29:45 »

Stranica je trenutno nedostupna, ali sada cu se pozvati na najvjerojatnije jednog od najvecih strucnjaka u svijetu za zamorce i ovo je c/p sa njegove stranice:
"There are several drugs that can be used to break these stones down but they are not always successful. The success rate of veterinary surgeons who specialise in small animal surgery, in removing these stones is usually very good, but the big problem is how to stop these stones reoccurring.

The only sure way to prevent the stones reoccurring is to get the stone that was removed analysed to find out the main substance it is made of. If it appears that it got there via the diet, then a change in diet may help. However there is a theory that the calcium oxalate ones, and these are what most of those found in guinea pigs are formed of, could actually be caused by a lack of calcium in the diet!. The theory goes that calcium is needed in the filtering process of the kidneys and if there is not enough in the diet it will come from the bones.

What I am trying to say is that preventing reoccurrence of stones is not an easy matter for there are so many factors to be considered, and what will work on one animal will prove negative on another.

All in all I prefer to stick to the herbal methods. I choose them because most anti-lithic herbs are also diuretics and as keeping up a good flow of urine is also helpful in dealing with this problem which makes them a kind of double wammy!. Hydrangea, cornsilk, gravel root and parsley piert in varying combinations can prove effective. I do not have a set formula, because there simply isn't one, such is the variation between individual cases. However, the two herbs I always use in equal amounts are cornsilk and hydrangea."

Peter Gurney, http://www.oginet.com/pgurney/kidneys.htm
Evidentirano


maja001
Dobra vila foruma
Njofra
*****
Offline Offline

Spol: Ženski
Starost : 29
Lokacija: Beograd
ljubimaca: 2 prasice
Postova: 796


« Odgovor #11 : 03. Vel. 2007, 06:10:23 »

Sto se kalcijuma tice, da, to smo vec rekli, istrazivanja pokazuju da kalcijum ne treba potpuno iskljuciti i da je vaznije od sadrzaja kalcijuma, odnos kalcijuma prema fosforu, a tu se u poslednje vreme spominje i magnezijum.

Ni u jednom delu teksta Peter ne tvrdi da je kamen uvek i iskljucivo sastavljen od kalcijum oksalata. Da, oksalat se javlja, ali se isto tako javlja i karbonat, fosfat i struvit.

Gde ces vece studije od 8388 vlasnika morskih prasica sa guinealynx. Uradi search na forumu.
Nije mi jasno sta pokusavas da dokazes i cemu tolika iskljucivost  
« Zadnja izmjena: 03. Vel. 2007, 06:15:43 maja001 » Evidentirano
dana69
Dobra vila foruma
Kompić s tradicijom
*****
Offline Offline

Spol: Ženski
Starost : 28
Lokacija: Zagreb/Split
ljubimaca: 2
Postova: 1630


ZIJEV?!


« Odgovor #12 : 03. Vel. 2007, 09:55:35 »

Gle, ti si zapela za kalcij karbonat ko pijan plota, ja ti samo pokusavam objasniti da je vecini kamenaca osnova oksalat, a ne karbonat, zato i je tako OPASAN!
Naravno, uvijek postoji mogucnost da to ovisi o lokaciji na kojoj se zamorci nalaze, pa tako i o njihovoj prehrani (tj. cime ih ljudi hrane)
« Zadnja izmjena: 03. Vel. 2007, 10:00:56 dana69 » Evidentirano


mara
Administrator
Pathfinder
*****
Offline Offline

Spol: Ženski
Starost : 28
Lokacija: Zagreb
Postova: 9159« Odgovor #13 : 03. Vel. 2007, 15:05:29 »


Sto se uzroka kamena tice, smatra se da genetika igra veliku ulogu i mokracni kamenci se cesto srecu kod zamoraca koji su u srodstvu.


kolika je vjerojatnost da će sin genetski nasljediti predispozicije da dobije kamenac od svog oca?
pitam jer je benđijev tata imao problema sa tim pa se bojim da moj benđi nije nešto nasljedio?
da li da radim neku posebni tretman prehrane kod njega zbog toga?
Evidentirano
maja001
Dobra vila foruma
Njofra
*****
Offline Offline

Spol: Ženski
Starost : 29
Lokacija: Beograd
ljubimaca: 2 prasice
Postova: 796


« Odgovor #14 : 03. Vel. 2007, 15:07:39 »


Gle, ti si zapela za kalcij karbonat ko pijan plota,


 

ma, da, ja sam zapela.

ne bih druge optuzivala da daju netacne informacije pre nego sto to dobro proverim.

idem sad da pojedem jedan otrovni kiwi da bih ucutala i prestala da sirim "dezinformacije" na ovu temu :mig2:
Evidentirano
 Str: [1] 2 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Zeko i prijatelji portal | Powered by SMF 1.1.13. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Epsilon / TinyPortal v0.9.8 © Bloc